Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ομηρικός Αλέξανδρος














Eugène Delacroix
Ο Αλέξανδρος δίνει εντολή να τοποθετήσουν σε χρυσό κιβώτιο τα έργα του Ομήρου, 1841-1846. Τοιχογραφία. Παρίσι, Ανάκτορα του Λουξεμβούργου.





 
Τα βιβλία που αγαπούσε ο Αλέξανδρος

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Αλέξανδρος γεννήθηκε την ίδια νύχτα που ο Ηρόστρατος πυρπόλησε τον ναό της Άρτεμης στην Έφεσο (356 π.Χ.) και ενώ οι μάγοι της πόλης, βλέποντας την καταστροφή, έτρεχαν στους δρόμους και προμήνυαν την υποταγή της Ασίας.
Γονείς του ήταν ο Φίλιππος και η Ολυμπιάδα από τον χαρακτήρα των οποίων διαμόρφωσε τη δική του προσωπικότητα, παίρνοντας από τον πατέρα τη στρατιωτική ικανότητα και την ορθολογική σκέψη και από τη μητέρα την έντονη ρομαντική διάθεση, την ορμητικότητα και την ισχυρή φαντασία.
Σε ηλικία μόλις 16 ετών ο Αλέξανδρος κατέστειλε μια επανάσταση στη Θράκη, εγκατέστησε στην περιοχή ανάμεικτους πληθυσμούς και ίδρυσε εκεί την πόλη Αλεξανδρούπολη. Δασκάλους του είχε πολλούς, ανάμεσά τους και τον Αριστοτέλη, στον οποίο οφείλει τον μεγάλο θαυμασμό του για τον Όμηρο και την ηρωική εποχή της Ελλάδας. Ο Αριστοτέλης μάλιστα διασκεύασε για χάρη του την Ἰλιάδα, για να την έχει στην εκστρατεία, κι αυτός την είχε πάντα μαζί του, και όταν κάποτε βρήκαν στα λάφυρα του Δαρείου ένα πολυτιμότατο κιβώτιο και τον ρώτησαν τι θα άξιζε να βάλουν μέσα, αυτός απάντησε ότι μόνο η Ἰλιάδα ήταν άξια να πάρει θέση εκεί.

Γιατί διάβαζε τα βράδια στην σκηνή του τα Ομηρικά  Έπη
ο μεγαλύτερος στρατηγός όλων  των εποχών;
Τι αντλούσε από αυτά;


 

3 σχόλια:

  1. Έμπνευση, γνώση, δύναμη,
    διαύγεια, αφοβία, ποιητική δημιουργία
    ομορφιά, ισχυρά αρχέτυπα,τον λόγο,
    την σύνδεση με τον Σκοπό
    την Πρωταρχική Πηγή
    και την Έμφυτη Πρωτογενή Ευφυία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί ο άνθρωπος τρέφεται με τα 4 στοιχεία,
    νερό, γη στερεά τροφή,αέρα αναπνοή και... φωτιά, πνεύμα νοητικές παραστάσεις γραπτού και προφορικού λόγου.
    Δεν είναι να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ανάμεσα στην απέραντη ανοησία και την άνοδο της ασημαντότητος επιπλέουν και κλωνοποιούνται τόσο ευτελείς αχυράνθρωποι.
    Ο Αλέξανδρος "κοιμόταν" αγκαλιά με τον Λόγο και την Φωτιά και σφυρηλατούσε την Συνείδηση και τα Όπλα του ...τα Ηφαστειακά.
    Γι΄ αυτό υπήρξε ακατανίκητος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Αλέξανδρος ήταν,είναι και θα είναι, Φλόγα Πύρινη απο τον Ουρανό,αληθινός Ημίθεος,και πάντοτε ζωντανός μέσα στην καρδιά μας.

      Διαγραφή

Εδώ Ομηρούπολη Ονειρούπολη