Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Οι Πύλες του Κόσμου στην Μεσογαία


Η περιοχή της Ελλάδας πριν από 23 εκατομμύρια χρόνια

Το Φρέαρ των Οινουσσών είναι μια τάφρος που αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Μεσογαίας με μέγιστο βάθος 5.269 μέτρα. Βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος
Μεσόγειος Αιγαία Γη, το κέντρο ισορροπίας της Γαίας
Κρήτη, εδώ που  μεγάλωσε  ο Δίας όταν γεννήθηκε και Πύλος, εδώ που στάθηκε ο Τηλέμαχος όταν συνάντησε τον Νετρόνιο Νέστορα στην Πύλη της Πύλου


Θεογονία 
πέμψαν δ᾽ ἐς Λύκτον, Κρήτης ἐς πίονα δῆμον,

ὁππότ᾽ ἄρ᾽ ὁπλότατον παίδων ἤμελλε τεκέσθαι,

Ζῆνα μέγαν· τὸν μέν οἱ ἐδέξατο Γαῖα πελώρη

480Κρήτῃ ἐν εὐρείῃ τρεφέμεν ἀτιταλλέμεναί τε.

ἔνθά μιν ἷκτο φέρουσα θοὴν διὰ νύκτα μέλαιναν,

πρώτην ἐς Λύκτον· κρύψεν δέ ἑ χερσὶ λαβοῦσα

ἄντρῳ ἐν ἠλιβάτῳ, ζαθέης ὑπὸ κεύθεσι γαίης,

Αἰγαίῳ ἐν ὄρει πεπυκασμένῳ ὑλήεντι.


485τῷ δὲ σπαργανίσασα μέγαν λίθον ἐγγυάλιξεν

Οὐρανίδῃ μέγ᾽ ἄνακτι, θεῶν προτέρων βασιλῆι.
Τη στείλανε στη Λύκτο, στην πλούσια της Κρήτης χώρα,
όταν το τελευταίο απ᾽ τα παιδιά της να γεννήσει έμελλε,
το Δία το μεγάλο. Κι αυτόν δέχτηκε η πελώρια Γη
480στην Κρήτη να τον θρέψει την πλατιά και να τον μεγαλώσει.
Και τότε φέρνοντάς τον μέσα απ᾽ τη μαύρη νύχτα τη γοργή ήρθε
στη Λύκτο πρώτα η Ρέα. Στα χέρια της τον πήρε και τον έκρυψε
σε άντρο απόκρημνο, στα σπλάχνα της πανίερης γης,
στο όρος Αιγαίο το δασοσκέπαστο, το δασωμένο.
Κι αφού σπαργάνωσε μεγάλο λίθο τον πρόσφερε σ᾽ εκείνον,
στο μέγα άνακτα, του Ουρανού το γιο, το βασιλιά των παλαιότερων θεών.

Η Αιγηίδα ήταν μία ενιαία ξηρά που σε ενδιάμεσα σημεία της υπήρχαν θαλάσσια μέρη ή λίμνες. Αναδύθηκε από την Τηθύ θάλασσα πριν από 30 περίπου εκ.χρόνια.Η έκταση της περιλάμβανε ολόκληρη σχεδόν τη σημερινή ηπειρωτική Ελλάδα μαζί με το Αιγαίο [ως τμήμα ξηράς] και τη δυτική Μικρά Ασία. Είχε εκτεταμένα δάση ,σαβάνες, και μεγάλες λίμνες με γλυκό νερό. Τεράστια κυπαρισσοειδή,γιγαντιαίες σεκόιες, βελανιδιές,φοινικόδεντρα,καρυδιές,λεύκες και διάφορα άλλα είδη κάλυπταν την ενιαία γη. Στο χερσαίο χώρο της έζησαν πολλά είδη ζώων όπως προβοσκιδωτά, ελέφαντες, σαρκοφάγα, δεινοθήρια,αντιλόπες, γαζέλες, ελάφια, καμηλοπαρδάλεις, ιπποπόταμοι, ρινόκεροι, ιππάρια, τρωκτικά, πουλιά και ερπετά.Πριν από 2,5 εκ.χρόνια η καταβύθιση της ξηράς συνοδεύτηκε με ταυτόχρονη ανάπτυξη του Αιγαίου πελάγους.Οι γεωλογικές αναταραχές της Αιγηίδας έχουν αφήσει τα ίχνη τους.Πλέον η αρχαία βλάστηση,τα δάση και η οργανική ύλη της έγιναν πετρέλσιο,λιγνίτες,φυσικό αέριο και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους σας.



Πείραμα "Nestor": Το ελληνικό CERN που βρίσκεται στο Ιόνιο σε βάθος 5.200 μέτρων

Μέσα στα βάθη των ελληνικών θαλασσών, στο «Φρέαρ των Οινουσσών», επιστήμονες επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τα πιο αρχέγονα και τα πιο περίεργα σωματίδια της ύλης, τα άγνωστα νετρίνα

Σε πλήρη εξέλιξη εδώ και τρεις δεκαετίες βρίσκεται το πείραμα "Νέστωρ" για την ανίχνευση νετρίνων, τριάντα ναυτικά μίλια έξω από την Πύλο, μέσα στη θάλασσα, σε βάθος μεγαλύτερο των πέντε χιλιομέτρων.

Το πείραμα εχει πάρει το όνομά του από τα αρχικά "Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research" (Nestor) αλλά επιπλέον, στα… «βαφτίσια» έπαιξε ρόλο και το όνομα του ομώνυμου βασιλιά της περιοχής της Πύλου στην αρχαιότητα.

 Το ελληνικό... CERN βρίσκεται στα βάθη των ελληνικών θαλασσών, στο «Φρέαρ των Οινουσσών» όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη περιοχή στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο. 

Το όλο πείραμα διεξάγεται στο υποθαλάσσιο πηγάδι που προαναφέρθηκε, σε απόσταση μόλις 7,5 ναυτικών μιλίων από το νησί Σαπιέντζα και 11 μιλίων από τη Μεθώνη, σε βάθος 5.200 μέτρων.

Ο όγκος του νερού πάνω από τον πάτο του πηγαδιού φιλτράρει την κοσμική ακτινοβολία και διευκολύνει την παρατήρηση, με τον ίδιο τρόπο που το σκοτάδι διευκολύνει την παρατήρηση των άστρων, καθώς τα νερά στο «φρέαρ των Οινουσσών» είναι εξαιρετικά διαυγή.

Το «Nestor» θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής, καθώς έχει στόχο να εντοπίσει αόρατα σωματίδια της ύλης που έχουν σχέση με τη δημιουργία του σύμπαντος.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).



ΤΑ ΕΝ ΠΥΛΩ  

Σύγχρονα Ομηρικά Έπη, Αστραία

Πύλος, Μεσόγειος, Ζευς, Αιγηίδα, Νέστωρ,ΓΕΩΛΟΓΙΑ, Φυσική,Τηλέμαχος,Πύλος,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ Ομηρούπολη Ονειρούπολη