Απαγγέλλων ......στην πόλη της Ιθάκης
ο Heinrich Schliemann αναγγέλλει τα Ομηρικά Έπη ελεύθερα
Την επιθυμία του να επισκεφτεί την Ιθάκη ,όπως γράφει ο βιογράφος του Ρόμπερτ Πέϋν, την εμπνεύστηκε από την ανάγνωση ,του βιβλίου "ΟΙ ΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ" του Φενελόν.Από το 1854 είχε εκφράσει σε φίλους την επιθυμία του να επισκεφτεί την Ιθάκη. ΄Ηθελε να μείνει εκεί μερικούς μήνες,να μελετήσει το νησί και να γράψει ένα βιβλίο γι΄αυτό. 'Επρεπε να περάσουν δώδεκα ολόκληρα χρόνια για να πάρει την απόφαση να γίνει αρχαιολόγος και ν΄αρχίσει μάλιστα τις ανασκαφές του από την Ιθάκη.Το 1868 έρχεται για πρώτη φορά στο νησί ο Σλήμαν, εξορμούσε και ερευνούσε κάθε λόφο και κάθε πλαγιά του και όποια τοποθεσία είχε σχέση με τον Οδυσσέα-το σπήλαιο των νυμφών, τους κήπους του Λαέρτη, το λιμάνι του Φόρκυνος.
Στο βιβλίο που έγραψε τότε «Ithake, der Peloponnes und Troja» έγραφε στα Γαλλικά : « Κάθε λόφος,κάθε πέτρα,κάθε λιοστάσι, μου φέρνει στο νου τον ΄Ομηρο. Με ένα και μόνο πήδημα δρασκέλισα εκατό γενιές και βρέθηκε στη στίλβουσα εποχή της Ελληνικής ιπποσύνης»
"Κάποια στιγμή άρχισε να απαγγέλλει από μνήμης την τελευταία ραψωδία της Οδύσσειας και να τη μεταφράζει μάλιστα στίχο με στίχο στη νεοελληνική, μπροστά στους κατάπληκτους χωρικούς, που κρεμάστηκαν από τα χείλη του. Ο ίδιος περιγράφει τη σκηνή αυτή : «Δεν είχε όρια ο ενθουσιασμός τους καθώς άκουαν την μελωδική γλώσσα του Ομήρου, τη γλώσσα που μιλούσαν οι ένδοξοι προπάτορές τους εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια. ΄Ακουσαν για τις χαλεπές αυτές μέρες που ο αρχαίος τους Βασιλιάς Λαέρτης πέρασε σ΄αυτό ακριβώς το μέρος όπου ήμαστε τότε συγκεντρωμένοι. ΄Ακουσαν, επίσης,για την αγαλλίαση που τον γέμισε όταν έπειτα από είκοσι χρόνια ξαναβρήκε το γιό του που τον νόμιζε νεκρό.΄Ολων τα μάτια πλημμύρισαν από δάκρυα και σαν τελείωσε η απαγγελία, όλοι, άντρες , γυναίκες και παιδιά, ήρθαν και μ΄αγκάλιασαν , λέγοντας :
«Σ΄ευχαριστούμε χίλιες φορές για τη μεγάλη χαρά που μας έδωσες!»
Και με ωδήγησαν θριαμβευτικά στην πόλη».
Σε ευχαριστούμε και ΕΜΕΙΣ... οι σύγχρονοι ΈΛΛΗΝΕΣ για την αυτή την ιστορική ομηρική αναγγελία!
Εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας την Ιθάκη και την Τροία εν τω αιθερικώ ενεργειακώ πεδίω με πολύτροπη Ερμηνεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆειδε Μούσα στο διηνεκές την Ομηρική Παιδεία!