Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Το κράνος του Οδυσσέα

Ας ρίξουμε μια ματιά στα κράνη που αναφέρει ο Όμηρος. Τα μυκηναϊκά κράνη ή περικεφαλαίες στην πρώιμη περίοδο κατασκευαζόταν από χαυλιόδοντες κάπρου. Στην Ιλιάδα περιγράφεται το κράνος του Οδυσσέα (Ιλ. Κ260) [12]. Εξωτερικά το κράνος περιβάλλεται από δόντια κάπρου, υλικό με εξαιρετικές κρουστικές ιδιότητες, και εσωτερικά με πεπιεσμένο μαλλί για να απορροφά τις κρούσεις και να μην τις αφήνει να μεταφερθούν στο κρανίο.
Πανοπλία με το κράτος του Οδυσσέα 
Τα δόντια του κάπρου αποτελούνται κατά μεγάλο μέρος από οδοντίνη, μια ασβεστούχα ουσία κατά πολύ σκληρότερη και πυκνότερη από τα οστά. [13] Και πάνω στην οδοντίνη βρίσκεται η αδαμαντίνη που είναι το πιο σκληρό οργανικό υλικό που συναντάμε στα ζώα. Αποτελείται από κρυστάλλους απατίτη που περιέχουν ασβέστιο και φωσφορικά άλατα. 
Όμως στα Ομηρικά Έπη συναντάμε και άλλου τύπου κράνους. Στην Ιλιάδα υπάρχουν αναφορές για την εμφάνιση και την αποτελεσματικότητα των χάλκινων κρανών. (Ιλ. Ζ 469-73) [14], Βέβαια η περιγραφή αυτή αφορά τα σύγχρονα κράνη της εποχής που γράφονται τα έπη και όχι της εποχής του Τρωικού πολέμου. Εξάλλου την υπόθεση αυτή την επιβεβαιώνουν τα ανασκαφικά ευρήματα αφού ο σημαντικότερος όγκος των ορειχάλκινων κρανών προέρχεται  από την Ύστερη Γεωμετρική εποχή.



1 σχόλιο:

  1. Αυτά τα αυθαίρετα συμπεράσματα που βγάζουν με μεγάλη ευκολία κάποιοι είναι που πάνε τη επιστήμη χρόνια πίσω.Πως του προέκυψε ότι γνωρίζει τι συνέβαινε είτε την εποχή του Τρωικού πολέμου είτε του Ομήρου όταν κανένας σοβαρός ομηριστης,εξαιρουμενων των μαϊντανων, δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ότι για το πότε υπήρξε αυτή ή εποχή διότι αν κάποιος ξέρει τότε θα ξέρει και το που είναι ή Ιθακη και αλλες τετοιες άγνωστες λεπτομέρειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ Ομηρούπολη Ονειρούπολη